Overnachten in een capsule hotel

Een aantal jaar geleden zag ik voor het eerst een foto van een Japans capsule hotel. Ik was gelijk gefascineerd. Ik heb dan ook gelijk voor mijn eerste nacht in Tokyo zo’n “pod” geboekt, nieuwsgierig naar de ervaring. Dit beviel mij zo goed dat ik tijdens mijn reis door Japan 7 nachten in een capsule hotel heb doorgebracht.

Wat is een capsule hotel


De capsule hotel was in eerste instantie bedacht voor de dronken zakenmannen die de laatste trein naar huis hebben gemist. Zij hebben alleen een bed voor een paar uur nodig en simpele voorzieningen zoals een tandenborstel en een pyjama. Echter stond de lage nachtprijs veel toeristen ook wel aan en al snel groeiden de capsule hotels uit tot een stijlvolle, moderne accomodaties. Een nacht in een capsule hotel


De capsule hotels die ik heb bezocht lagen altijd in een centrale locatie en waren gemakkelijk te boeken via booking.com. Het inchecken ging vrij gemakkelijk via Engelssprekende medewerkers en vrij snel via de moderne tablets die zij hadden liggen. Bij sommige capsule hotels dien je nog voor de incheck je schoenen uit te trekken en in een kluisje te stoppen. Bij anderen mag je rustig doorlopen naar de locker ruimte en daar kun je met een pas je kluisje openen. Hier kun je je spullen kwijt en vind je de standaard artikelen die bij een overnachting in een capsule hotel horen. Handdoeken, sloffen, pyjama, tandenborstel met tandpasta. Na de locker ruimte loop je naar de slaapzaal. Het is natuurlijk de bedoeling dat je hier heel stil bent. Dit omdat de  capsules met niets meer dan een klein rolluik zijn afgesloten. En voelt het dan niet claustrofobisch binnen in zo’n capsule? Absoluut niet! Ik ben niet heel lang maar ik had nog flink wat ruimte over aan het voeteneind. Ook kon ik prima rechtop zitten in mijn capsule. De capsules zijn voorzien van een usb-outlet zodat je je elektrische apparaten kunt opladen en een licht die ook dient als wekker. Mocht je een lichte slaper zijn dan raad ik aan om een paar oordoppen mee te nemen, ikzelf heb de mijne gelukkig niet nodig gehad. 

De douchesituatie in de capsule hotels is mijn 100% meegevallen. Ik heb altijd hele nare verhalen gehoord over douches in hostels en ik was bang dat dat hier ook het geval zou zijn, maar integendeel. Laat ik beginnen dat er voldoende douches zijn, geen enkele keer heb ik moeten wachten op een douchecabine. Daarnaast is er in de douche ook nog voldoende plek om je achter gesloten deur om te kleden en je spullen te stallen. De douches zelf zijn moderne regendouches en de temperatuur is in te stellen op het aantal graden Celsius. Er is shampoo en bodywash aanwezig. De toiletten waren ruim en schoon en uiteraard vol met vreemde knopjes. 
Mannen en vrouwen gescheiden 


Veel van de oudere capsule hotels zijn alleen te boeken voor mannen. Let hier dus goed op. Echter zijn veel nieuwe moderne capsule hotels geopend die zowel mannen als vrouwen verwelkomen. Er zijn dan wel aparte slaapzalen voor mannen en vrouwen en elk heeft haar eigen lift die niet op de etage van het tegenovergestelde geslacht stopt. Eén van mijn overnachtingen in Tokyo was in een woman only capsule hotel. Hier mogen alleen vrouwen overnachten en ook is er geen mannelijk personeel. De roze kleur is goed aanwezig in de badkamers, maar verder lijkt dit hotel veel op de andere vestiging die beide geslachten verwelkomt. 
Voorzieningen


Capsule hotels beschikken vaak over een gezamenlijke ruimte waar gasten rustig kunnen werken of wat eten en drinken. Dit laatste is namelijk niet toegestaan in de capsules zelf. Al ben ik denk ik niet de eerste die deze regel heeft overtreden. Sommige capsule hotels beschikken ook over wasmachines en drogers waar je voor een kleine vergoeding je kleren weer schoont kunt krijgen, let wel op dat je bij de machine dient te blijven want anders kan het best zijn dat je je kleren kwijt bent. 
Kosten van een capsule hotel


De kosten van een capsule hotel verschilt natuurlijk in welke tijd van het jaar je gaat, welk gedeelte van de stad je zit en nog veel meer andere factoren. Om je toch een indicatie te geven: de goedkoopste nachtprijs die ik voor een capsule hotel betaalde was Y2800, omgerekend zo’n €23,00 , het hoogste bedrag die ik tot twee keer toe neertelde voor een nacht in een capsule hotel was Y4800, omgerekend zo’n €39.00. 

Wil je nog goedkoper overnachten? Als je je volgende accommodatie boekt via deze Booking.com link krijg je 10% van je kosten naderhand terug en krijg ik ook een leuke bonus.