Een dag in Lissabon

Ontbijt

Begin de dag rustig met verse croissants en heerlijke koffie. Lissabon staat bekend om haar gebakjes en het is dan ook zeker toegestaan om met allerlei zoetigheden te ontbijten. Wij begonnen onze dag bij Orion, een kleine patisserie vlakbij Chiado Plaza waar de bediening met grote glimlachen lopen en de koffie sterk is. 

Tram 28

Tram 28 naar García

Stap de patisserie uit en loop binnen twee minuten naar de dichtstbijzijnde tramhalte. Hier neem je de iconische tram nummer 28 omhoog richting García. Wanneer je al een oplaadbare OV kaart hebt gekocht kost dit ritje je €1,45, een los kaartje bij de chauffeur kopen kan ook, hier betaal je zo’n €2,90 voor. Persoonlijk vind ik het mooiste plekje in deze tram helemaal achterin. 


Lissabon


Rustig naar beneden wandelen

In de wijk García stap je uit en blijf je even rondhangen bij één van de vele uitzichtpunten over de stad. Daarna vervolg je te voet je weg weer naar beneden. Een stevige wandeling die je door de oude wijk Alfama neemt richting de Sé kathedraal. Deze hebben wij persoonlijk overgeslagen en zijn doorgelopen naar Elevador da Bica.Elvador da Bica

Een ouderwetse lift die het lage gedeelte van Lissabon verbind met het hoge gedeelte van de stad. Om de lift te nemen check je in met je oplaadbare OV kaart en het ritje omhoog kost je dan ook €1,45. Bovenaan de lift heb je een uitzichtpunt. 

Pastéis de Belém

Pastéis de Belém 

Als je na het ontbijt nog niet genoeg hebt gehad van zoetigheden dan raad ik je aan een bezoek te brengen aan Fábrica dos Pastéis de Belém. Belém dat vroeger buiten Lissabon lag is nu met een busritje van zo’n 20 minuten vanaf Elvador da Bica te bereiken. Een van de bekendste gebakjes van Portugal zijn de Pastel de Belém. Je kunt ze op vele plekken in Lissabon krijgen, maar voor de originele moet je naar Fábrica dos Pastéis de Belém. Hier worden de gebakjes gemaakt volgens het oorspronkelijke recept. Buiten staat meestal een lange rij voor de afhaal, maar ga naar binnen en neem plaats aan één van de 500 tafeltjes en je wordt sneller geholpen en betaald het zelfde bedrag.


Langs de kust terug lopen 

Lissabon ligt aan rivier de Taag. Een prachtig gezicht met meerdere highlights zoals Torre de Belém, Padrão dos Descobrimentos en Ponte 25 de Abril een brug die me erg doet denken aan de Golden Gate Bridge. Ik raad je aan om op een heerlijk zonovergoten dag rustig langs de kust terug te slenteren naar de binnenstad van Lissabon.

Foodhallen Lissabon

Avondeten bij Time Out Market

Als je dan terug loopt langs de kust vergeet dan niet te stoppen bij Time Out Market. Deze grote foodhallen heeft alles van verse sushi tot aan hamburgers, zelfgemaakte tiramisu en een heuse wijnbar. Het is hier altijd lekker druk en het eten is gewoon goed. Wij zijn tijdens onze reis in Portugal dan ook meerdere keren teruggekeerd naar de Time Out Market simpelweg omdat vriendlief het liefst alles had geproefd.

Drankje doen in Bairro Alto 

Ondanks dat je ook lekkere drankjes kunt doen in de foodhallen raad ik je toch aan om een klein stukje bergopwaarts te lopen naar de wijk Bairro Alto. Deze wijk staat bekend om haar uitgaansleven. Er zijn meerdere barretjes, maar het feest speelt zich voornamelijk af op straat.

Geen idee waar je wilt overnachten in Lissabon? Ik maakte voor deze reis gebruik van Airbnb!