Alles wat je moet weten over de JR pass

Wanneer je denkt aan rondreizen door Japan dan mag de trein zeker niet ontbreken. Ze zijn snel, schoon en zoals alles in Japan punctueel. Voor mijn 12 daagse reis door het land van sushi en sake is de trein mijn voornaamste manier van vervoer geweest en dit alles zonder enig gedoe dankzij de JR pass.

Wat is de JR pass

De JR pass is een kaart waarmee toeristen in Japan gebruik kunnen maken van verschillende treinen, bussen en veerboten. Je kunt kiezen voor een 1e of 2e klas ticket voor 7, 14 of 21 dagen. Let op de kaart is niet in Japan zelf te koop, dus als je gebruik wilt maken van de JR pass dien je deze voor vertrek al aan te schaffen. 

Er zijn verschillende bedrijven die de JR pass verkopen en de één is net iets goedkoper dan de ander. Omdat ik geen enkel risico wilde lopen heb ik de mijne aangeschaft via de officiële website. Ik betaalde €367,00 voor een 2e klas 14-daagse pas inclusief verzending. De verzending verliep via FedEx en werd binnen enkele dagen in mijn brievenbus afgeleverd. 

Let op dat je nog niet gelijk je JR Pass in de bus krijgt, maar een exchange order. Dit betekent dat je deze voucher in Japan zelf nog moet inwisselen voor de officiële pas. 

De JR pass is geldig op alle JR metrolijnen, lokale en express treinen, en op de Shinkansen (behalve voor Nozomi en Mizuho). De kaart is ook geldig op sommige JR bussen en hij is geldig op de veerboot tussen Miyajima en station Miyajimaguchi. Het gebruik van een JR pass

Zoals ik al eerder aangaf krijg je nog niet gelijk de JR pass thuis gestuurd maar een exchange order. Dit is een ticket die je op vele JR stations kunt inwisselen. Omdat ik gelijk gebruik wilde maken van mijn pas heb ik mijn ticket op Narita Airport laten omwisselen. Let op dat het vliegveld het drukste punt van omwisselen is, ik kwam ’s ochtends rond 11 uur aan en heb net iets langer dan een uur in de rij moeten staan. Wel wordt er bij het omwisselen gelijk een stoel in de Narita express voor je gereserveerd. 

Het is namelijk mogelijk om voor JR treinen een stoel te reserveren, zoals de Narita express treinen of de Shinkansen. Dit kun je bij elk JR loket voor je laten doen. Het is echter niet voor elke trein verplicht. De Shinkansen bijvoorbeeld hebben een aantal ongereserveerde coupes waar je zelf een plaatsje uit mag zoeken. Op het station wordt duidelijk in zowel Japans als Engels aangegeven welke coupes dit zijn. Behalve voor de Narita Express (waar het reserveren van een stoel verplicht is) heb ik voor geen enkele andere trein een stoel gereserveerd. Ik heb geen enkele keer meegemaakt dat er geen plek voor mij was en het scheelde mij een hoop tijd in de rij voor de JR lokketen. 


Om met je JR pass het station in en uit te gaan hoef je niet door de metalen poortjes waar je alle locals door heen ziet lopen. In plaats daarvan ga je naar de zijkant waar je een medewerker in een klein kantoor ziet zitten. Dit is niet alleen het punt waar reizigers kunnen vragen naar treintijden maar ook waar jij jouw JR pass laat zien. Zorg hierbij voor dat je de vervaldatum van je pas goed zichtbaar houdt. Nu mag je zo doorlopen. In mijn vorige reizen heb ik nooit moeite gehad met het navigeren in de metrostations. In  steden als Rome, Barcelona en Parijs staat alles duidelijk aangegeven en in Moskou had ik mijn vriend Vincent die mij de weg wees. Maar in mijn eentje de weg vinden in Japan is iets waar ik vooraf wat nerveus over ben geweest, maar eenmaal daar een fluitje van een cent bleek te zijn. De grote stations in Japan zijn namelijk erg ingespeeld op alle toeristen. Borden zijn zowel in het Japans als het Engels en er staan overal informatiepunten met personeel die de Engelse taal goed beheersen. Maar mijn grootste aanrader voor het reizen met openbaar vervoer in Japan is Google Maps. Niet alleen gaf deze app aan hoe laat de treinen vertrekken en op welk perron ik moest gaan staan en welke uitgang ik moest pakken, maar ook hoeveel tussenstoppen ik had en op welke lijnen ik mijn JR pass kon gebruiken. Ik heb door eigen schuld maar 2 à 3 keer de verkeerde metro of bus gepakt en ook daar kwam ik dankzij deze app erg snel achter. 

Is de JR pass het waard?

Een JR pass is erg handig als je net als ik meerdere dagen in Japan wilt gaan reizen met het openbaar vervoer. De pas geeft je veel vrijheid en ik vond het persoonlijk extreem fijn dat ik niet steeds losse tickets hoefde te halen, dit scheelde mij veel tijd en hoogstwaarschijnlijk wat stressmomenten. Daarnaast was ik sneller geneigd om meer te reizen omdat ik de pas nu eenmaal al in mijn zak had zitten. Al met al ben ik er van overtuigd dat het kopen van een JR pass in mijn situatie het meer dan waard was.